Dietetika

A dietetika a táplálkozástudomány azon szakterülete, mely a szervezet tápanyag ellátásával és az élelmiszerek szervezetre gyakorolt hatásával foglalkozik.
Elsődleges célja a különböző alapanyagcsere vagy emésztőrendszeri betegségektől, ételallergia, -intoleranciától szenvedők oki és tüneti kezelése.
Tanácsadásunkat az emésztőrendszeri betegséggel rendelkező személyeken túl egészséges embereknek is ajánljuk, mivel a jó egészségi állapot fenntartásához és a különböző betegségek megelőzéséhez és a teljesítmény fokozásához is szükség van a megfelelően összeállított étrendre.
  • Rendelőnkben a tanácsadást minden esetben egészségügyi és étkezési szokásokkal kapcsolatos részletes anamnézisfelvétel előzi meg, mely alapján a legoptimálisabb egyénre szabott terápiás javaslatokat nyújtjuk.
  • Az anamnézist követően tápláltsági állapot felmérést végzünk, melynek része a korábban kiküldött étkezési napló elemzése és S10-es InBodyval végzett testösszetétel mérés.
  • Az eredmények és a kitűzött cél tükrében, dietetikai tanácsadás során személyre szabott táplálkozás beállítást kap minden vendég, mely tartalmazza az egyéni célokhoz igazodó fő táplálkozási szempontokat.

Testösszetétel mérés

A testösszetétel mérés során, egy csúcskategóriás InBody készülékkel felmérjük többek között a páciens izom és zsír mennyiségét, arányát, a test folyadék tereit, csont ásványi anyag tartalmát, viscerális zsír mennyiségét, melyekből kiderül, hogy milyen változtatások szükségesek, az egyéni célok elérése érdekében.

Tápláltsági állapot felmérés

A tápláltsági állapotra, a kitöltött étkezési naplóból és a mért testösszetételből következtetünk. Az étkezési napló elemzése során, figyelembe vesszük a különböző élelmiszerek fogyasztási gyakoriságát, mennyiségét és minőségét valamint időzítését is, így pontos képet kapunk az általános étkezési szokásokról. A tápláltsági állapot felmérés célja a lehető leginkább egyénre szabott tanácsadás.

Egyéni étrend tervezés

Teljeskörű, egyénre szabott étrend tervezése, mely lehet:

  • Mozaik étrend (minden étkezésre különböző ételjavaslatok) az egyénre szabott energia- és tápanyag mennyiségek alapján
  • Minta étrend egyénre szabva (1 hetes)
  • Hosszútávú egyéni étrend (4 héttől)

Ezeken felül:

  • Nyersanyag javaslatok
  • Bevásárlólista
  • Receptek