Dietetika

A dietetika a táplálkozástudomány azon szakterülete, amely foglalkozik a szervezet tápanyag ellátásával és az étrend szervezetre gyakorolt hatásával.
Elsődleges célja különböző alapanagcsere vagy emésztőrendszeri betegségektől, ételallergia, -intoleranciától szenvedők oki és tüneti kezelése.
Tanácsadásunkra nem csupán valamilyen betegséggel rendelkező vendégeinket várjuk, hiszen a jó egészségügyi állapot fenntartásához és a különböző betegségek megelőzéséhez is szükség van egy megfelelően összeállított étrendre.
  • Rendelőnkben a tanácsadást minden esetben egészségügyi és étkezési szokásokkal kapcsolatos részletes anamnézisfelvétel előzi meg, mely alapján a kiválasztjuk az egyénre szabott terápiás terveket.
  • Az anamnézist követően tápláltsági állapot felmérést végzünk, melynek része a korábban kiküldött étkezési napló elemzése és S10-es InBodyval végzett testösszetétel mérés.
  • Az eredmények és a kitűzött cél tükrében, dietetikai tanácsadás során személyre szabott táplálkozás beállítást kap minden vendég, mely tartalmazza az egyéni célokhoz igazodó fő táplálkozási szempontokat.

Testösszetétel mérés

A testösszetétel mérés során, egy InBody készülékkel felmérjük a tested izom/ zsír tartalmát és arányát. Ebből megtudhatod mennyi fölöslege zsír van rajtad, vagy mennyi plusz izomra van szükséged, célodtól függően.

Tápláltsági állapot felmérés

A tápláltsági állapotra, a kitöltött étkezés naplóból és a mért testösszetételből következtetünk.
Az étkezési napló elemzése során, figyelembe vesszük a különböző élelmiszerek fogyasztási gyakoriságát, mennyiségét és minőségét valamint időzítését is, így pontos képet kapunk az általános étkezési szokásairól, mely segít a tanácsadást minél inkább személyre szabni.

Egyéni étrend tervezés

Teljeskörű, egyénre szabott étrend kialakítása, mely lehet:

  • Mozaik étrend a szükséges energia- és tápanyag mennyiség alapján (kcal, fehérje, zsír, szénhidrát)
  • Minta étrendek egyénre szabva (1 hetes)
  • Hosszútávú egyéni étrend (4héttől)

Ezeken felül:

  • Nyersanyag javaslatok
  • Bevásárlólista